top of page
_MG_7408.jpg

László Attila

Liszt-díjas jazzgitáros, zeneszerző, Érdemes Művész

A BME építészmérnöki karának, majd a Bartók Béla Konzervatórium Jazztanszakának elvégzése után élvonalbeli hazai jazz együttesekben játszott, saját zenei formációit 1975 óta vezeti. A ’80-as években a Tony Lakatossal megalapította a Things együttest, amely jelentős szerepet vállalt a fúziós zene magyarországi meghonosításában.

1992-ben alakította meg a László Attila Band-et, mely 15 éven keresztül működött és stílusa a contemporary jazzhez állt közel. A László Attila Band 2004 januárjában amerikai turnén vett részt, New York-ban egy olyan különleges hangversenyt is adtak, amelyen több, mint negyven ország ENSZ képviselői hallhatták zenéjüket.

2009 és 2019 között öt alkalommal járt Indiában IlaiyaRaaja nemves indiai zeneszerző meghívására.

 

László Attila alapító tagként vett részt a Gitár Trio nevű zenei formációban, melyben Babos Gyulával és Tátrai Tiborral közösen saját szerzeményeket és a rock vagy fusion stílusokból ismertté vált számokat játszottak.

 

Zeneszerzőként, hangszerelőként és gitárosként több mint 28 éve folyamatosan együtt dolgozik Charlie-val lemezfelvételeken és koncerteken. Közös munkájukat sok nagy példányszámban eladott album, sikeres koncertek, TV felvételek fémjelzik.    

 

Saját jazz lemezei szerte a világban keresettek. 1987 óta tanít a Jazztanszéken, jelenleg is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az Zeneakadémia big bandjének vezetője.

Saját zenéit bemutató lemezei között nem csak combo felvételeket találunk, hanem big bandre és kamarazenekarra írt műveket is.

Díjak, elismerések:

1999: Szabó Gábor Jazz Életmű díj (Magyar Jazz Szövetség)

2000: Weiner Leó zenepedagógiai díj (MAOE)

2003: Liszt Ferenc-díj

2010: A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díj

2010: Gramofon Jazz díj

2015: Gonda János zenepedagógiai díj (Magyar Jazz Szövetség)

2017: Az év könnyűzeneszerzője díj (Artisjus)

  • Facebook
bottom of page