top of page

koncertkritikák, HÍREK, beharangozók

Év albuma és Év zenekara díj a jazz.hu közönségszavazásán!

 

2023. január 1.

https://jazz.hu/kiemelt/1916-kozonsegszavazas-eredmenye-2022-23

A jazz.hu közönségszavazásán, mintegy 4000 leadott voks alapján:

Az év jazz-albuma kategóriában: Attila László Fusion Circus: Good Luck (Beagle Beat) - 1. helyezés

Az év jazz-zenekara kategóriában: Attila László Fusion Circus - 1. helyezés

Köszönet a szervezőknek és a közönségnek!

Lemezpolc kritika: Attila László Fusion Circus - Good Luck

 

2022. szeptember 9.

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/laszlo-attila/good-luck/kritika/laszlo-attila-good-luck

Írta: Gáspár Károly

 

Attila László Fusion Circus - Good Luck (Beagle Beat Records)

„Szerencsés, aki hallja!”

László Attila évtizedek óta a hazai jazzélet ékköve, aki produkcióival beragyogja a műfaj fórumait. A zseniális gitáros, zeneszerző, pedagógus most legújabb zenekarával, a László Attila Fusion Circus-szel készített albumot, „Good Luck” címmel.

A formációt nyugodtan nevezhetjük „all stars” csapatnak, hiszen a több generációt felvonultató együttesben László Attila partnerei: „Soso” Lakatos Sándor (szaxofon), Pecze Balázs (trombita), Csapó Krisztián (harsona), Nagy János „Yancha” (zongora, billentyűs hangszerek), Lattmann Béla (basszusgitár), és Zombori Attila (dob).

A korongon közreműködő vendégművészek szintén a „supreme” kategóriát képviselik; Brenka énekel a „Kinyílik az égbolt” című dalban (szöveg: Hujber Szabolcs), Kunovics Kati pedig vokálozik, és Borlai Gergő dobol a „Waterloo”-ban.

A lemezen felcsendülő kilenc László Attila kompozíciót stúdióban és koncerteken rögzítették, így állt össze a „Good Luck” nagyszerű repertoárja.

A „Kinyílik az égbolt” kivételével korábbi anyagokon már hallhattuk a számokat, de Attila a fúvósokkal kiegészült apparátusra újrahangszerelte azokat, a mai kor -jó értelemben véve- trendi „sound”-jának megfelelően. Ugyanakkor az „arrange”-ok -nagy örömömre- felidézik a mainstream vonulat klasszikus bigbandjeinek fantasztikus megszólalását is.

A „Good Luck” ékes bizonyíték arra, hogy kiváló kompozíciók minden érában megállják a helyüket. Ami például anno a legendás Things együttes előadásában „robbantott”, most szintén megteszi ezt, és igaz ez minden szerzeményre, no meg azok hangszerelésére.

Attila -mint mindig- csúcsformában játszik. Virtuozitás és hatalmas szív-lélek kéz a kézben járnak általa a gitáron. Rendkívüli képességei közé tartozik, hogy a fúziós zene területein is -a „dögösség”, a lüktető „groove”-ok mellett- megtudja mutatni a muzsika szépségét, szenzitivitását.

Természetesen ugyanez elmondható jobbnál-jobb társairól, akik alázattal, hatalmas koncentrációval, ugyanakkor könnyedén, lazán, „cool” módon, élvezve a muzsikálás minden pillanatát játszanak.

Azt gondolom, az állandó megújulás és a maradandó értékek megőrzése jegyében született „Good Luck” kötelező darab minden jazzkedvelő polcán.

 

László Attila Fusion Circus: Good Luck (Beagle Beat Records 2022)

1. My Village

2. GT

3. Good Luck

4. Tale from the Waltz

5. Downhill

6. It’s Allready That

7. The Only One

8. Kinyílik az égbolt

9. Waterloo

MÜPA - László Attila: It's Already That

 

2020. március 20.

https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/laszlo-attila-it-s-already-that-2020-03-10_19-30-fesztivalszinhaz

 

A hazai jazzélet egyik legsokoldalúbb művésze ezen az esten szerzőként és gitárosként is főszereplő lesz, de a koncert két részében László Attila zenei világának két különböző oldalát mutatja be nagyszerű zenésztársaival. A régebbi és újonnan komponált zenéken keresztül a művész teljes arcéle kirajzolódik. Az első részben puhább hangzású, pasztellszínekkel festett kamaramuzsika szól, a másodikban dinamikusabb, „harapósabb” fusion zene uralja a pályát. Hab a tortán a Müpa tizenötödik születésnapjára komponált László Attila-darab ősbemutatója.

 

Nem idegen László Attilától a különféle hangszer-összeállítások alkalmazása, hiszen régóta vezet többféle formációt egymással párhuzamosan, most azonban merőben eltérő karakterű két félidőt hallhatunk. A Budapesti Vonósok Kamarazenekarral, továbbá a virtuóz fafúvósokkal és ritmusszekcióval a klasszikusnak mondható Brother I. és II. mellett az itthon egyedülálló Concerto for Jazz Guitar & Chamber Orchestra című új darab és egy kifejezetten erre az estére, a Müpa tizenötödik születésnapjára készülő szerzemény csendül fel. A gitáros mellett jelentős szólószerepet kap a zongoránál Oláh Kálmán. A szünet után a László Attila Fusion Circus lényegíti át a gitáros más-más korszakaiban keletkezett legdinamikusabb számait olyan módon, hogy a groove-okat szolgáltató billentyű-basszus-dob alapon három fúvós bont szárnyakat a szólista mellett. Minden poszton hangszerük kiválóságai foglalnak helyet; különlegesség, hogy a régóta New Yorkban élő Németh Ferenc dobolása repíti előre a zene lendületét. „It's Already That”: Ez már az… és akkor észrevesszük, itt állunk a valódi élmények sodrásában!

78. DzsesSzerda – csütörtökön, a László Attila Fusion Circus fellépésével

 

2021. november 12., Fazekas Sándor-Pohner László

https://www.jazzma.hu/hirek/2021/11/12/78-dzsesszerda-csutortokon-a-laszlo-attila-fusion-circus-fellepesevel#cikk

 

Attól még nem változik a tatabányai koncertsorozat elnevezése, hogy egy-egy zenésszel néha nem sikerül összehozni a szerdát, viszont igazán kár lenne a szerdai naphoz ragaszkodni, és lemondani olyan élvonalbeli művészek meghallgatásáról, mint László Attila és Fusion Circus elnevezésű együttese.

 

A műsor előtti bevezetőt ezúttal is a sorozat kiötlőitől, azaz Pleier Tamástól és Ludányi Tamástól hallhattuk. Előbbi szerint 76 év után szól újra zene a Tulipános Ház színpadán (a múlt hónapban a Sárik Triót a színpad elé helyezték), és azt is megtudtuk, hogy a december 8-i DzsesSzerda (Vintage Dolls) után 20-ára még egy ráadást is kapnak a tatabányai jazzkedvelők (Black Diamond Big Band + Urbán Orsi). A zenekar bemutatása előtt Ludányi Tamás pedig elmondta, hogy dolgoznak a hangzáson, és valóban jelentősebb javult a teremben a hangminőség a múltkorihoz képest, amiben feltételezhetően az azóta felszerelt függönyök is segítettek. És volt egy tagja a zenekarnak, aki már járt itt: Lattmann Béla, az együttes basszusgitárosa nemrégiben ebben a teremben vehette át a megyei Príma Díjat.

 

Mielőtt megkezdték a zenekarvezető szerzeményeiből álló koncertet, László Attila – ahogy gyakran más Tatabányára látogató jazz-zenészek is – visszaemlékezett az egykori jazztáborokra, ahol később híressé vált zenészeket fertőztek meg a jazz vírusával már akkor híres és neves magyar és külföldi zenetanárok.

 

László Attila szép hosszú gitár- és Csapó Krisztián harsonaszólójával hangzott el a funkys „GT”, majd következett a „Downhill”, amely egy kerékpárféle, viszont az értelmesen doboló Zombori Attila (Atus) swinges bevezetőjét követően a fúvósok, vagyis Csapó Krisztián mellett Soso Lakatos Sándor (altszaxofon) és Pecze Balázs (trombita, szárnykürt) jóvoltából úgy szólt, mint egy (zene)vonat. „It’s Already That”, vagyis „Ez már az”. Ezt a címet értheti mindenki úgy, ahogy akarja, de ez már a koncert volt az első hangtól kezdve, beleértve Nagy János szólóját a billentyűkön. László Attila szerzeményeire jellemzően fülbemászó dallam, szép szaxofonszóló és látványos dobolás. Aki ott volt, tudja, mire gondolok.

 

Majd a legszebb, szívet melengető „The Only One”, Pecze Balázs szárnykürtjével és Atus seprűzésével. „Tale from the Waltz” – az egyébként végig biztos támaszt nyújtó Lattmann Béla, valamint Nagy János szólóival.

 

„Good Luck”, azaz „Jó szerencsét!” – valaha így köszöntünk a városban, az iskolában és a koncertnek most helyet adó épületben is, ahol három éve elvesztett, írásaimat korábban fotóival illusztráló barátunk, Szabó Laci és én magam is dolgoztunk a múlt század 80-as éveiben. Az eredeti állapot helyreállítása előtt nem volt ilyen szép a ház, a koncerttermet is ideiglenes falakkal szabdalták fel, Szabó Laci munkahelye pedig konkrétan a színpadon volt. Ő már nem élhette meg, hogy most Zombori Attila és Lattmann Béla foglalta el a színpadnak azt az oldalát, ahol egykor körülbelül Laci rajzasztala állt. És ki más játszhatna szólót egy bányászköszönésnek megfelelő című számban, mint a szintén (egykori) bányászvárosból, Dorogról érkezett Lattmann Béla? És persze ez is egy olyan dal, amelyet koncert után hazafelé dúdolhat az ember.

 

„Turn to East” – Soso keleties bevezetőjével és szólójával, majd „Waterloo”, de itt most nem veszít csatát senki, bár a dobok úgy szólnak, mint az ágyúk, hogy aztán a ráadás „Soul to Soul”-ban finom lüktetéssel kísérjék a szárnykürtöt. A szólót átveszi a harsona, majd a zongora és a zenei száguldás. És természetesen az egész koncert során szólt a finom, halk, gyors, élénk, néha rockos, néha kicsit keményebb, de mindig lélekkel teli gitár – ahogy László Attilától megszokhattuk.

bottom of page